Viking, Rosenborg og Brann på nett-toppen!

viking

I forbindelse med helgens serieåpning i Tippeligaen har vi i Nucleus foretatt en uhøytidelig vurdering av alle Tippeliga-lagenes nettsteder. Vinnerne er Viking, Rosenborg og Brann, mens Sarpsborg08 og FK Haugesund rykker ned, skal vi tro nettstedene deres.

1. Viking

Vikings hjemmeside er et gammelt storlag verdig.  Stilig design, oversiktlig, og lett å bruke. Hyppige nyhetsoppdateringer, og hele seks ferske artikler på evalueringsdagen er utvilsomt imponerende. Informasjon om en ferdigspilt treningskamp henger fortsatt igjen, men det setter vi på glemselskontoen.
Historie og statistikkdelen kan vanskelig gjøres bedre. Her finner man lett frem til det tiåret man ønsker, og det er bare å fordype seg i Vikings lange historie. Uten problemer  finner man frem til tidligere spillere enten alfabetisk eller via søketjenesten.

Billettkjøp er ikke vanskelig å foreta, og under ”stadioninformasjon” finner også bortesupporterne det de trenger å vite. Muligheten til å laste ned samtlige av Vikings kamper til outlook-kalenderen er definitivt positivt, men vi håper på flere e-post-plattformer i fremtiden. Viking har også en aktiv Facebook-side, samt flere bloggere, men det burde vært mulig å legge igjen kommentarer.

Viking leverer en flott hjemmeside, som på tross av et par mangler, holder høy klasse over hele linjen.

Terningkast: 5

Nettsted: www.viking-fk.no

2. Rosenborg

Rosenborg er helt i toppen når det kommer til nyhetsoppdateringer, og gir oss mye bra å lese, enten det er om nye spillere, treningskamper eller kommende arrangementer.

Besøkende bør heller  ikke ha noen problemer med å få kjøpt billett til kampene på Lerkendal, enten det er via web eller de andre måtene det informeres om. Ingen seksjon rettet mot tilreisende supportere, men bra informasjon om kollektivtransport.

Rosenborgs lange historie er fyldig dekket, med delikate bilder, og gode tekster, fordelt over de forskjellige tiårene. Likevel savner vi mer statistikk, og juryen er overrasket over at dette ikke er bedre dekket.

Klubben er tilstede både på Facebook og Twitter, og har flere aktive bloggere, og man kan legge igjen kommentarer.  Trønderne får også pluss i boken for at man kan laste inn terminlisten til kalenderen. Det er heller ingen bombe at RBK-TV er av høy kvalitet, slik det forventes av en storklubb.

Gjennomført god hjemmeside fra en ressurssterk klubb, men kan likevel bli enda bedre på et par områder. Hvor er  for eksempel info om gamle helter?

Terningkast: 5

Nettsted: www.rbk.no

3. Brann

Veldig brukervennlig side med alt en supporter kan begjære av innhold. Daglige oppdateringer med en fin miks av informasjon og stoff for skikkelige fotballnerder. Brann-TV leverer solide reportasjer og i webshopen kan man handle alt fra både sesongkort (nei, det heter da for pokker ikke partoutkort) til sprelleball for 99 kroner. Billettsiden er langt mindre oversiktelig enn resten av brann.no og vi savner noe informasjon til gjestende lags supportere.

Har en bra engelskseksjon, uten at vi helt  begriper hvorfor de velger å bruke ressurser på dette. Men vi setter dette på kontoen for bergensk stormannsgalskap. Statistikken som ligger tilgjengelig er god, men daterer seg kun tilbake til 1995. Hvorfor ikke lenger tilbake? Hvor er 1963? Bildebruken er veldig bra, og siden integrerer veldig bra med sosiale medier.

Alt i alt er dette en veldig bra side med noen få mangler. Til forskjell fra selve fotballaget er Brann et topplag på nett, noe som kan være en liten fjær i hatten for Branns lidenskapelige publikum.

Terningkast: 5

Nettsted: www.brann.no

4. Lillestrøm

Siden er fin og oversiktelig, men det som irriterer oss mest er at man må klikke på menypunktene hver gang. Når vi først har valgt menypunktet som heter ”klubben” så er dette et landingssted jeg ønsker å bli på, så hvorfor kan dere ikke bare la oss være der?

LSK.no er kvalitet tvers igjennom og det er plenty med bra stoff som er lett å finne frem til. Billettinfo er greit og oversiktelig, og nyhetene er en god miks av det som er forventet + det lille ekstra for supporternerden i oss. I nyhetene åpner lsk.no opp for at man kan kommentere, og akkurat dette setter strenge krav til 24/7-moderering, noe de smertelig fikk erfare da tidligere spiller Oliver Occean ga Henning Berg det glatte lag  forrige uke. Kan bli hektisk aktivitet her inne når motstanderfans finner veien inn utover sesongen.

Alt i alt er dette en veldig bra side, og den balanserer fint mellom nerdestoff og grunnleggende info som billettpriser og kampinfo. LSK-TV er godt oppdatert og siden integrerer bra med sosiale medier. I motsetning til laget plasserer LSK.no seg helt i toppen.

Terningkast: 5

Nettsted: www.lsk.no

5. Stabæk

Stabak.no møter oss med en av de beste billettløsningene, hvor man på forsiden kan velge hvilken kamp man ønsker å kjøpe billett til. Når man også har gode nyhetsoppdateringer, og hyppige publiseringer på Stabæk-TV, så har klubben langt på vei lagt et bra grunnlag. Med tanke på sosiale medier er Stabæk aktiv på Facebook, og har flere bloggere med varierende aktivitet, men det er positivt med åpent kommentarfelt.

Stabæk gir en ok presentasjon av klubbhistorien, både gjennom tekst og video. Likevel fremstår den seksjonen som en rotete blanding av historie og statistikk,  og den burde definitivt vært delt inn i perioder slik  at vi slipper den umenneskelig lange siden. Det er dårlig med informasjon til bortesupporterne, men følger man lenken til Telenor Arena skal man nok klare å finne frem til Stabæks hjemmekamper.

Hjemmesiden finnes både på engelsk og norsk, men den engelske delen er sist oppdatert 1.11, og når man har overskriften ”Head first out of the cup” så bør webredaktøren nekte flere ”engelske” publiseringer.

Terningkast: 4

Nettsted: www.stabak.no

6. Fredrikstad

Aristokratenes hjemmeside er oversiktlig og lett å bevege seg rundt på, men designet er traust, og den har flere uheldig plasserte reklamebannere som det ikke oppfordres å hvile øynene på.

Man får hyppige nyhetsoppdateringer, god informasjon om billettsalg og fyldig dekning av klubbens ærverdige historie. Også positivt at bortesupporterne blir godt informert, men det var lite statistikk å finne. Klubbens web-tv er ok oppdatert, og Fredrikstad tar sosiale medier på alvor. FFK har flere bloggere med eget kommentarfelt, men det er likevel en smule ugunstig at man må være pålogget Facebook for å kunne si sin mening. Det mest ubegripelige med fredrikstadfk.no er de stadige forespørslene om å spille et av deres totalt irrelevante spill. Det er godt mulig østfoldinger besøker klubbens hjemmeside for å spille ”Angel Killer” eller ”Teddy to the rescue”, men det gjør ikke denne juryen.

Bra side, som gir de fleste den informasjonen de trenger, og spesielt ønsker vi å trekke frem muligheten til å laste ned terminlisten til egen kalender som positivt.

Terningkast: 4

Nettsted: www.fredrikstadfk.no

7. Vålerenga

VIFs hjemmeside møter oss med et tonn av nyhetsartikler, men vi mister nesten lysten til å lese videre når siden nærmest er imponerende strukturløs og rotete.

Hele klubbens historie er samlet på en side, uten noen brukervennlig oversikt. Knapt et ord om tidligere spillere, og statistikken tar ikke pusten fra oss. Søker man informasjon om støtteapparatet så har noen heldige utvalgte fått bilde, men ingen har gjort seg fortjent til bakgrunnsinfo. Man skulle kanskje ikke tro det, men Martin Andresens karriere er ikke funnet verdig et eneste ord.

VIF-tv er av høy klasse og viser frem klubben på en skikkelig måte. Klubben er også tilstede på Facebook og Twitter, men har bare tvitret én gang siden 27 januar. De ofrer to setninger til bortesupporterne, men det er tross alt mer enn mange av sine Tippeliga-konkurrenter. Positivt med egen transportinformasjon om hvordan man kommer seg til Ullevaal Stadion.

Ut ifra ressurser og status i norsk toppfotball kan vi fastslå at Vålerengas hjemmeside er den største skuffelsen.

Terningkast: 3

Nettsted: www.vif-fotball.no

8. Sogndal

Laget er nyopprykket, men hjemmesiden holder definitivt Tippeliga-standard, selv om vi ikke skjønner denne overdrevne bruken av rosa på forsiden. Vi vet at Sogndal har rosa bortedrakter, men vi ante ikke at klubben ville profilere seg som den rosa klubben?

Når det gjelder innholdet på siden så har Sogndal gjort det mange andre har mislykkes brutalt med: keep it simple. Når vi skal inn på hjemmesiden til en fotballklubb ønsker vi å finne raskt frem til det vi lurer på, og da bør innholdet ha en viss grad av relevans, noe det i aller høyeste grad har på alle undersidene på sogndalfotball.no. Mission accomplished for miniputtene fra Sogn- og Fjordane. Kort, spesifikk og solid info, blogging og kule innslag på klubb-tv. Trenger ikke mer for å havne på øvre halvdel av vår tabell!

Terningkast: 3

Nettsted: www.sogndalfotball.no

9. Aalesund

Aafk.no er enkel å bruke og har massevis av info, så her leverer sunnmøringene akkurat som forventet. TangoTV er bra oppdatert med en del kule ting, men vi synes nyhetspresentasjonen og bildebruken er temmelig trist, til tross for at den blir hyppig oppdatert.

For å si det enkelt og greit: innhold er det nok av på aafk.no og det er en utfordring nesten alle klubbene sliter med. Det virker som det har vært nordisk mesterskap i å klemme inn mest mulig tekst på flest mulig menypunkter, noe som gjør hele opplevelsen på aafk.no litt kjedelig. Heldigvis har de Tangotv, for der er det en del kule ting for supportere. Siden er ellers veldig godt oppdatert, med unntak av historieseksjonen, og etterlater et solid, men litt traust inntrykk. Egentlig slik vi forventer av sunnmøringene.

Terningkast: 3

Nettsted: www.aafk.no

10. Strømsgodset

Innhold er det veldig mye av på godset.no, og absolutt alt av basic informasjon er lett å finne frem til. Som for eksempel kampdagsinfo og en fin prisoversikt. Dog er det to helt vesentlige ting vi savner på siden. Vi ønsket et innblikk inn i Godsets hverdag nå på vinterstid og saker som virkelig satte oss i stemning før sesongen. Men alt vi kunne finne var nyheter om treningskamper, rekruttkamper, treningstider, og kickoff. Hvor er intervjuene som går under huden på spillerne og hvor er reportasjene som gjør at vi blir kjent med godset fra en annen vinkel enn medias?

Det er også flott at godset har klubb-tv, men det er ganske uforståelig hvorfor forrige egenproduserte innslag daterer seg tilbake til 2010, særlig når vi kan lese at de har med medieressurser på treningsleir til Spania. For la oss gjøre det klinkende klart: kule reportasjer med spillerne fra Spania er mer spennende for supporterne enn en blogg om en biltur med administrasjonen.

Dette er en litt kjedelig, men solid informasjonsside. Den mangler spennende redaksjonelt fokus mot to av klubbens viktigste målgrupper som er supportere og barn, og her kan de med hell bli sterkere. Alt i alt en plass midt på treet.

Terningkast: 3

Nettsted: www.godset.no

11. Start

Det er masse innhold på ikstart.no, men innholdet slåss virkelig for oppmerksomheten på forsiden. Som de fotballnerdene vi er, blir vi fort ledet inn på klubb-tv-siden og her var det en del snadder å ta for seg. Både videoblogging fra La Manga, høydepunkter fra en del treningskamper og annet fjas som vi fotballsupportere digger. Da kan vi lett tilgi at bildekvaliteten er så som så. Vel ute av klubb-tv-siden ville vi sjekke hva det koster for billetter og sesongkort, noe som ikke er like enkelt som det høres ut som.

Klikker man på billetter havner man på infosiden til en butikk. Klikker man på billettinfo får vi opp en tekstmengde tilsvarende en liten bok, men gidder de å informere om priser? Niks.

Godt råd til Start. Kvitt dere med 50% av teksten på siden, og fjern undersider dere ikke oppdaterer. Alt i alt en helt grei side som varierer stort i prestasjonen. Ganske lik som fotball-laget også, eller hva?

Terningkast: 3

Nettsted: www.ikstart.no

12. Tromsø

TIL kommer jevnlig med nyheter, men det skjer tydeligvis ikke spesielt mye i klubben fra Nordens Paris, når det gjerne går et par dager mellom oppdateringene. Ser tidvis ut som hastarbeid med artikler uten avsnitt, skrivefeil, og treningskamper som oppsummeres med bulletpoints fra itromso.no. I forhold til sosiale medier oppfordres vi til å følge TIL på Facebook, men ingenting utover det. Vi har ingen problemer med billettkjøp, men heller ikke TIL synes at bortesupporterne fortjener å få relevant informasjon.

Klubben har derimot lagt litt sjel i historie og statistikk-delen , men det er gjort lite for å friste de besøkende til å bruke tid på seksjonen. Alle Tromsøs spillere siden 1921 er  ramset opp i ekte Excel-stil, men ros for god omtale av spillerne.

Hjemmesiden er midt på treet, ettersom den stort sett gir deg den informasjonen du trenger, men gir ikke supporterne noe å hoppe i taket for. Statistikk og historiedelen har bra innhold, men er ikke i klasse med de beste. Vil nyte godt av en ansiktsløftning.

Terningkast: 3

Nettsted: www.til.no

13. Odd Grenland

Odd Grenlands hjemmeside møter oss med en god dose ferske nyheter, og flere voldsomme reklamebannere for kjøp av sesongkort. God tilstedeværelse i sosiale medier, men derifra gikk det nedover.

Klubben ble grunnlagt i 1882,  har lange tradisjoner i norsk fotball, og da er det skuffende å bli avspist med en oppsamlingsside med statistikk og klubbens historie. ODD-TV hadde siste innslag 11.12.2010,  så det var tydeligvis ingenting som skjedde i sesongoppkjøringen. Skiens-klubben har også en blogg kalt Kjerstis kåserier som oppdateres hver tirsdag, men manglende kommentarfelt tyder på at Odd ikke ønsker tilbakemeldinger. Null informasjon til bortesupporterne gir heller ingen plusspoeng.

Når hjemmesiden ble evaluert åtte dager før sesongstart, var det ikke mulig å kjøpe billett til serieåpningen mot Start… Derimot var det veldig enkelt å kjøpe sesongkort. Uansett: Meget svakt.

Odds hjemmeside var bra på nyheter og tilstedeværelse på sosiale medier, men skuffer på mange områder.

Edit:  mandag 14. mars hadde Odd ordnet opp i problemet, og det var mulig å kjøpe billett til søndagens kamp.

Terningkast: 2

Nettsted: www.oddgrenland.no

14. Molde

Molde opplyser at de lanserer ny nettside 18. mars 2011, derfor er det bare foretatt en kort evaluering av deres nåværende side.

Oversiktlig hjemmeside, men få nyhetsartikler, og det er heller ikke mulig å kjøpe billetter til seriestarten eller kommende kamper. Ukens MFK-kamper informerer oss om Molde 2 sin kamp mot Oslo City 2. august, og MFK-TV siste innslag ble publisert i september 2010. Ingen informasjon til gjestende supportere men har god beskrivelse av transportalternativer. Aktive på sosiale medier, men Olaus’ blogg ble sist oppdatert i juli 2010. God historieseksjon, og flott brosjyre laget til hundreårs-jubileet i 2011. Hadde forventet bakgrunnsinfo om Ole Gunnar Solskjær og hans internasjonale trenerstab. Kommer det 18 mars?

Terningskast: 2

Nettsted: www.moldefk.no

15. Sarpsborg 08

Det første som slår oss når vi møter denne siden er at den er veldig nyopprykket – akkurat som laget. Det første vi ville ta en titt på var hva det kostet å kjøpe sesongkort og billetter på Sarpsborg Stadion. Derfor ble vi overrasket over følgende melding: her vil vi etter hvert publisere billettpriser for 2009-sesongen. Det var ikke en antydning til billettinfo eller sesongkortinfo på forsiden og dette er veldig merkelig med tanke på at de debuterer i Tippeligaen om kort tid. Det var også flere av undersidene som ikke var oppdatert fra i fjor, noe som er smal sak å gjøre.

Da vi skulle inn å ta en titt på nyhetssiden så bestod den kun av kampreferater til dame- og juniorlaget, samt en oppramsing av 08-tv-intervjuer med spillerne. At de har klubb-tv er veldig positivt, men de kunne godt gjort noe mer ut av dette enn kjedelige og intetsigende intervjuer med spillerne. Ukens profil var supporterlederen, et utvilsomt interessant og godt intervju for den indre kjerne, men hvorfor i Jesu navn og rike presenterer de ikke spillerne sine like grundig? Vi trodde det var de som skulle i fokus?

Vi har dog stor respekt for at 08 verken har ressurser eller organisasjon til å bli blant de beste på nett. Men selv for en nyopprykket side var dette triste greier. I likhet med laget så lukter det nedrykk av dette.

Edit: To dager før seriestart var sesongkort- og billettinfo-sidene oppdatert.

Terningkast: 1

Nettsted: www.sarpsborg08.no

16. FK Haugesund

Lite brukervennlig og rotete side med lite spennende stoff for supportere, og den mangler grunnleggende info om billetter, sesongkort, og stadion. At det bare er noen dager igjen til seriestart var ikke lett å se på fkh.no, for her prioriterer man trailere fra Hollywood-filmer fremfor helt grunnleggende informasjonsarbeid. Ja, du leste riktig. Du kan se traileren til Chers siste blockbuster ”Burlesque”, men skal du finne ut hva det koster å se en kamp på Haugesund Stadion er du ille ute. Her er det bare å gratulere redaksjonen i FKH med Tippeligaens soleklart rareste prioritering!

Totalt sett er dette en av de største skuffelsene blant alle lagene, og innholdsmessig er dette så svakt at det blir bunnplassering. Hvorfor de velger å legge haugevis av filmtrailere på forsiden istedenfor viktig info om billetter og sesongkort, eller andre spennende ting for oss supportere, er helt hinsides vår fatteevne. En ting er helt sikkert: fotball-laget er mye bedre enn hjemmesiden, for på nett blir det direkte nedrykk.

Terningkast: 1

Nettsted: www.fkh.no

Juryen har bestått av tidligere informasjonssjef i Lyn, Joachim Westher Andersen, Tor Martin Nilsen fra Bergen, forfatterspiren Helga Flatland fra Telemark og Målselvdølen Nils Ragnar Løvhaug.

7 Kommentarer

 • Vidar Hveem-Seland mars 17, 2011

  Hva med bruk av flash/html5 på filmer for å være kompatible med lesebrett eller universell utforming for de med funksjonshemninger?

  Vil tro at byråsjefen lett godtok publisering av dette blogginnlegget, men la meg minne på at kampenen heldigvis spilles på banen :)

 • Tormod Guldvog mars 17, 2011

  Fantastisk innsats dere har gjort her, men man kan vel stille seg noe undrende til at ikke FK Viking har fått et stort trekk for at de serverer brukerne en splash-screen.

  FFK ser ut som en litt traust nettavis.

  Kudos for å gi honnør til Sogndal, men det er jo de som virkelig går foran her. De har alltid liveoppdateringer, video fra kampene, høydepunkter, og har sterkt fokus på brukeroppgaver: Kom på kamp, kjøp billett, kjøp supporterutstyr osv. Og ikke minst satser de tungt på sosiale medier og får folk til å involvere seg.

  En klar sekser til Sogndal, altså, og rett på tabelltopp!

 • Bernt-erik haaland mars 17, 2011

  Veldig bra artikkel!

  Kan dere ta en av samme type for 1.divisjon?

 • Line hoel mars 17, 2011

  Utrolig bra kåring, selv om jeg synes Odd kunne kommet høyere og Brann lavere. Men dere er ekspertene. Stå på!

 • Atle Hommersand mars 18, 2011

  Vidar, byråsjefen har holdt fingra sine unna denne rangeringen, men er selvfølgelig helt enig i de vurderingene som er gjort ;-) Vi tar dere på bana også…

 • Lasse Johannessen mars 18, 2011

  Sarpsborg 08 sin nye hjemmeside:
  http://www.sarpsborg08.no/

 • Vidar: Vi har ikke sett så mye på dette, noe vi sikkert burde gjort, men heller fokusert på selve innholdet. Ved neste korsvei skal vi definitivt gjøre det, særlig nå som vi har fått inn personer som er faglig kompetente nok til å vurdere det. Du får i denne omgang være fornøyd med en andre og syvendeplass! :-) (til dere som ikke skjønte den: Vidar heier på RBK og Vålerenga).

  Tormod: Takk for skryt. Vi er ikke enig med deg vedrørende Sogndal, da siden er altfor «lett» rent innholdsmessig til å konkurrere i toppen. Men de har gjort det beste ut av det materielle de har hatt for hende, og dermed sitter man igjen med en fin og brukervennlig side.

  Bernt-Erik: Ja, vi skal vurdere Adeccoligaen og ja, vi gleder oss til å vurdere Brynes side:-).

  Til Molde og Sarpsborgfans: Flott at klubbene deres har lansert nye nettsider, men da vi vurderte sidene måtte vi gjøre det på grunnlag av hva vi hadde å vurdere. Hadde Sarpsborg annonsert tydelig at de skulle lansere en ny side ville vi fått med dette i selve blogginnlegget også. Men grattis til begge klubber for en klar oppgradering.

  Atle: you can pay me later! ;)