Den avskyelige Snowman

dead-snowman

Etter 73 år som Bardufoss Flyplass har min barndoms lufthavn skiftet navn. Eller vent. Det har den forresten ikke. Men det går helt fint å være motstander av navneskiftet likevel.

Her skulle det ikke spares på verken brask eller bram: Mannskor, ordfører, hornorkester, statsråd og et fly fullt av britiske charterturister var alle inviterte til den offisielle åpninga av Snowman International Airport 19. mars. Endelig skulle de trauste innlandsdølene ta steget ut i den store verden, en verden som visstnok lenge hadde hungret etter å kunne besøke snømannens hjemsted.

Forbildet er selvsagt Rovaniemi i Finland, som har bygd opp en turistindustri i milliardklassen gjennom skamløst å profilere seg som julenissens hjem (uten at noen fra Nordpolen har våget å ta til motmæle), blant annet ved å omtale flyplassen sin som Santa Claus Official Airport. Og siden nissen dermed var tatt, falt valget på vinterens nest mest populære figur: Snømannen.

Men i det den store dagen nærmet seg begynte det å murre i folkedypet, nærmere bestemt SMS-spalten i lokalavisa Nye Troms: «Hvem har bestemt dette tullet?», «Hjelp æ kvæles!», «Makan tel tøv» og «Haha klossmajorer hele gjengen!» er noen av de mer moderate utsagnene fra en tilfeldig valgt utgave.

Redaktøren fulgte opp med en skeptisk leder, og fra sitt romslige horn på veggen rykket to av kommunens største sønner, tidligere samferdselsminister William Engseth og NRK-veteran Rønning Tollefsen, ut for å slakte snømannen og hele dens vesen. Bardufoss-navnet var angivelig «velkjent i store deler av verden», og dette ville være å «kaste historia på skraphaugen.»

Nå har det riktig nok aldri vært snakk om noe navneskifte. Flyplassen heter fortsatt Bardufoss slik den alltid har gjort, og Snowman skal i all hovedsak brukes i internasjonal markedsføring av Målselv (og de litt styggere nabokommunene) som turistmål. Dette ble også fortalt allerede da planen ble kjent i 2007.

Når så mange likevel tar avstand fra «navneskiftet», tyder mye på at hensikten med og funksjonen til det avskyelige Snowman-navnet har vært underkommunisert. Da hjelper det lite å si at «Dette har vi jo allerede fortalt mange ganger.» Fortell det heller én gang til.

2 Kommentarer

 • Tormod Guldvog mars 31, 2011

  Morsom historie som har gått meg hus forbi. Kanskje jeg må begynne å abonnere på RSS-feeden til Bardufoss International Airport.

 • Sven Øvergaard april 1, 2011

  Hehe…ja man skal ikke røre med navnetradisjonene!

  Spesielt ikke nå i Nord-Norge, hvor debatten går heftig i diverse byer om de skal ha veiskilt med de samiske navnene. Selvfølgelig ser FRP muligheten her til å slå politisk mynt på samefrykten nordpå, og dermed fjerne fokuset fra tafsing på unge gutter og jenter.

  Det pågår også en heftig debatt rundt fiskebollemiddagene på mitt hjemsted Finnsnes, ca 4 mil ut mot kysten fra Snowman International Airport, hvor det er tatt til orde for at Finnsnes skal bli kjent som «Barnebyen»….

  Men helt svart hav for nye stedsnavn nordpå er det ikke. La meg minne om at nordlandssønnen (med konstruert bokmål) Lars Andreas Larssen, fikk kraftig på kjeften for noen år siden av landsdelens største avis, Nordlys, fordi han «på vegne av landsdelen» tok seg friheten å massakrere Terje Osmundsens forslag om at hele landsdelen egentlig burde skifte navn.

  Årsaken var at navnet Nord-Norge var så belastet, og Osmundsen mente at Nord-Norge kunne få en helt ny «vår» (en ordentlig vår har de forresten aldri opplevd…) hvis de omdømte landsdelen til et eksotisk navn, og her viste Osmundsen til idylliske navn som Provence og Toscana…

  Dette må vel sies å være tidenes brannfakkel der nordpå, med unntak av tyskerne selvsagt, som svidde av nesten hele landsdelen på slutten av krigen. Men Nordlys syntes ikke ideen var så dum, og spesielt irritert ble avisen over at bokmålstotrede Lars Anderas Larsen, denne gangen med frisk nordnorsk språk (med mye bannskap) tok seg den frekkhet og snakke på landsdelens vegne…

  I stedet for at det ble en debatt om bytte av navn på landsdelen, en debatt som Nordlys hilste velkommen, så havnet forslaget på skraphaugen før debatten kom i gang, mye takket være Larsens nordlandstrompet…med henvisning til Kvæfjorkaka, draugen og gud vet hva…

  Så til dere trauste østlendinger: Som dere skjønner er det stort engasjement og høyt tenningsnivå der nordpå, men det er jo derfor vi egentlig er Norges latinere:-)